Maak komaf met een middagdip dankzij deze 9 tips!Je staat fris op en bruist van de energie. Je gaat vlot aan de slag met je werk, luncht en rond drie uur is daar dan... de middagdip! Je ogen worden zwaar, informatie komt niet meer binnen en je zou het liefst heel even je ogen sluiten om een dutje te doen. Maar wat is nu precies de oorzaak van dat vervelende middagdipje, en hoe kun je het voorkomen?

Natuurlijk proces

Hoewel je je uiterste best doet om niet in slaap te vallen op je werk (want dat is natuurlijk redelijk gênant), is het hebben van een middagdip een normaal verschijnsel.

Uit onderzoek blijkt namelijk dat ongeveer 8 uur na het ontwaken je “hormonale dieptepunt” ontstaat. Iedere dag volgt een natuurlijk proces en rond drie uur moet ons lichaam weer een verhoogde bloedsuikerspiegel herstellen. Omdat we onze reserves in de ochtend al opgebruikt hebben, resulteert dit in een middagdip.

Hoe een middagdip voorkomen?

Ondanks het feit dat een middagdip een normaal fenomeen is, zijn er wel een aantal zaken die je kunt doen om ze te voorkomen of om er sneller vanaf te zijn:

  • Plan ingewikkeldere taken in de ochtend;
  • Eet de juiste dingen zodat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Voedingsstoffen met snelle koolhydraten zijn niet zo goed daarvoor: ze leveren kort energie omdat ze snel worden omgezet in glucose en daardoor piekt je bloedsuikerspiegel. Je lichaam wil die piek weer verlagen en daardoor krijg je een suikerdip waar je moe van wordt. Voeding met langzame koolhydraten is dus beter en weert je tegen de middagdip.
  • Drink voldoende.
  • Eventueel kan je ook voedingssupplementen nemen voor meer energie;
  • Zorg voor een goed slaappatroon;
  • Wandel een stukje of onderbreek op een andere manier even je werkroutine;
  • Stop een fris muntje of een stukje kauwgom in je mond na het middageten;
  • Doe een korte powernap wanneer je daar de mogelijkheid toe hebt;
  • Gebruik voedingssupplementen om je concentratie te verbeteren.

Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.