mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Zo maak jij komaf met winterhanden en wintertenen

Hoe worden wintertenen en -handen veroorzaakt?

Wintertenen en -handen ontstaan bij mensen van wie de bloedvaten niet snel genoeg kunnen reageren op temperatuurwisselingen.

Wanneer je blootgesteld wordt aan koude, vernauwen je bloedvaten waardoor de bloeddoorstroming vermindert. Dit is een natuurlijk mechanisme om je vitale organen warm te houden.

Wanneer je vervolgens in warmere temperaturen vertoeft, worden je bloedvaten terug wijder voor een betere bloeddoorstroming. Bij personen die last hebben van wintertenen en -handen gaat het wijder worden van de bloedvaten te traag, waardoor het bloed zich ophoopt.

Wat zijn de symptomen van wintertenen en -handen?

Het ophopen van bloed in de tenen en/of handen uit zich over het algemeen in zwellingen die vaak jeuken en pijnlijk zijn, alsook blaren of wondjes die pijn doen of branden. Wanneer je je terug in een warme omgeving bevindt, verergeren de klachten vaak.

Wintertenen en -handen veroorzaken, zoals de naam al zegt, vooral klachten aan je tenen en handen. Maar dezelfde symptomen kunnen bijvoorbeeld ook voorkomen aan je neus, oren en benen.

Wintertenen en - handen behandelen

Genezen is beter dan voorkomen!

Indien je weet dat je gevoelig bent voor wintertenen en -handen, kun je volgende maatregelen nemen ter preventie:

  • Zorg dat je gehele lichaam goed beschermt is tegen de koude. Draag warme kleding maar zorg dat je kleding ademt, zodat vocht goed weg kan;
  • Wanneer je last hebt van zweetvoeten of zweethanden, smeer je dan in met een beschermende crème;
  • Blijf bewegen als je buiten bent;
  • Probeer wisselbaden voor het bevorderen van je bloedsomloop;
  • Ook een massage van de voeten en handen bevordert de bloedsdoorloop.

Ben je helaas niet kunnen ontkomen aan wintertenen en -handen? Zorg er dan voor dat je de blaren/wondjes die je hebt goed ontsmet om ontstekingen te voorkomen, en smeer je daarna in met een verzachtende zalf. De warmtebalsem van Gehwol bijvoorbeeld, stimuleert de bloedsomloop in de voeten en zorgt bijkomend voor een hydraterend effect.

Als je extreem veel last hebt van wintertenen en/of -handen, of andere bijkomende klachten, neem dan contact op met uw huisarts om te bekijken of er geen onderliggende oorzaak is.