mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Alles wat je moet weten over natuurlijke suikers en zoetstoffen

En wat met de voor- en de nadelen ten opzichte van gewone suiker?

Je ontdekt het hieronder!

Natuurlijke suikers en zoetstoffen

Alvorens we verschillende natuurlijke suikers en zoetstoffen toelichten, is het verstandig om eerst te weten wat deze nu juist zijn.

In het kort:

  • Natuurlijke suikers zijn producten zoals suiker, stroop en honing, en komen voort uit natuurlijke voedingsmiddelen, zoals groente, fruit en zetmeelrijke producten.
  • Kunstmatige zoetstoffen worden in een laboratorium of fabriek gemaakt. Ze bevatten minder calorieën dan gewone suikers en worden vaak gebruikt in light- en dieetproducten. Voorbeelden van kunstmatige zoetstoffen zijn aspartaam en canderel.  

Ongeraffineerde stropen

Ongeraffineerde stropen, zoals ahornsiroopagavesiroop, en appelstroop behoren tot de natuurlijke suikers en bevatten goede voedingsstoffen.

Toch raden we je aan om deze slechts met mate te eten, aangezien ze een hoge glycemische index hebben, en dus voor een sterke stijging in je bloedsuikerspiegel zorgen.

Ook zijn ongeraffineerde stropen helemaal niet zo zoet als geraffineerde suiker, waardoor je er onbewust en snel veel van gaat gebruiken.

Polyolen

Polyolen behoren tot de niet-intensieve zoetstoffen. Ze worden industrieel aangemaakt, maar zijn ook in kleine hoeveelheden aanwezig in diverse fruit- en groentesoorten.

Je kan ze herkennen aan namen die vaak eindigen op ‘-ol’, zoals xylitol, maltitol en sorbitol. Ook erythritol is een zeer gekende polyol en wordt voornamelijk gebruikt door het merk Sukrin - een natuurlijk en caloriearm alternatief voor zowel suiker als voor kunstmatige zoetstoffen.

Polyolen zijn slechts half zo zoet als natuurlijke suikers en bevatten daarnaast ook aanzienlijk minder calorieën.

Niet anders dan voordelen dus? Niet helemaal. Ons lichaam kan polyolen namelijk zeer slecht verteren.

Hierdoor kunnen deze leiden tot:

  • een geïrriteerd darmstelsel
  • een opgeblazen gevoel
  • darmkrampen
  • winderigheid

Wel is er één uitzondering wanneer het op deze kwaaltjes aankomt, en dat is xylitol. Xylitol is de gezondste polyol, komt voor in verschillende soorten fruit, wordt gebruikt in kauwgom, en wordt zelfs door ons eigen lichaam aangemaakt. Net als stevia maakt je lichaam met xylitol geen insuline aan.

Een aantal andere voordelen van xylitol zijn:

  • rem van groei van bacteriën in je mond;
  • betere opname van calcium;
  • minder kans op osteoporose.

Echter geldt ook bij xylitol dat grote hoeveelheden je darmen kunnen irriteren, dus ook hier geldt weer: gebruik er niet te veel van.

Aspartaam

Aspartaam valt onder de kunstmatige zoetstoffen en is ongetwijfeld de meest gekende binnen zijn soort. De zoetstof is ongeveer 200 keer zo zoet als suiker en bevat nauwelijks tot geen calorieën.

In tegenstelling tot wat velen beweren, kan je aspartaam effectief veilig eten en drinken.

Het is dus niet schadelijk voor de gezondheid wanneer je je aan een normaal voedingspatroon behoudt.

Wel zit aspartaam vaak in bewerkte producten die buiten de voedingsdriehoek vallen. Het is dus ook hier weer aangeraden om deze producten beter niet te veel te consumeren!

Stevia

Ten slotte komen we bij de misschien wel meest besproken zoetstof van de afgelopen jaren: stevia.

Stevia is een gezonde, natuurlijke zoetstof en wordt gewonnen uit de bladeren van de steviaplant. De smaak van stevia wordt bepaald door de omgeving en de conditie waarin de plant wordt verbouwd. Stevia kan soms zelfs bitter smaken.

Zoals hierboven reeds vermeld, doet stevia je bloedsuikerspiegel en insuline niveau niet stijgen. Let wel, dit geldt enkel en alleen voor pure stevia zonder toevoegingen zoals maltodextrine! Let hier dus zeker op wanneer je van plan bent om stevia te gebruiken als alternatief voor suiker.