mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Een opgeblazen gevoel? Dit doe je eraan!

Let op je voeding

Wie regelmatig last heeft van een opgeblazen gevoel, start best bij het analyseren van zijn of haar voedingspatroon. Meestal is een verkeerd eet- of leefpatroon de oorzaak van een opgezwollen buik en kan je al snel verbetering voelen door een aantal wijzigingen in je maaltijden aan te brengen.

Oplosbare vs. niet-oplosbare vezels

Een belangrijk onderdeel van je voeding is het soort vezels dat je hoofdzakelijk opneemt. Zo kies je beter voor oplosbare vezels in plaats van onoplosbare vezels, als je een opgeblazen gevoel wil vermijden. Onoplosbare vezels mogen dan wel zorgen voor een langer, verzadigd gevoel, maar nemen een behoorlijke hoeveelheid water op. Dit zorgt voor een toename van het voedsel in je maag en kunnen op hun beurt de darmen prikkelen en irriteren.

Toch onoplosbare vezels gegeten? De vruchten & vezels-tabletten van Ortis en de Boldocynara tabletten van A. Vogel helpen je bij het tegengaan van een opgeblazen gevoel.

Koolzuurhoudende dranken

Koolzuurhoudende dranken zorgen voor gasvorming in de buik. Dit brengt voor velen een drukkend gevoel met zich mee, waardoor je last krijgt van oprispingen.

Daarnaast zorgen ook de suikers in deze dranken voor een opgeblazen gevoel.

Je kan dus best zoveel mogelijk koolzuurhoudende dranken vermijden als je een mooie, platte buik wil behouden.

Vermijd gluten en lactose bij intolerantie

Heb je je voedingspatroon reeds aangepast, maar merk je nog altijd een pijnlijk, opgeblazen gevoel in je buik? Dan bestaat de kans dat deze een gevolg is van een lactose- of glutenintolerantie.

Als je lactoseintolerant bent, zal je lichaam er niet in slagen om melkproducten te verwerken zoals het hoort. Hierdoor komen bepaalde, onverwerkte stoffen in je darmen terecht die leiden tot gasproductie, winderigheid, diarree en dus ook een opgeblazen gevoel.

Door melkproducten van het menu te schrappen en deze te vervangen door sojaproducten, zullen deze klachten verdwijnen.

Ook coeliakie of glutenintolerantie kan je buik doen opzetten. Net zoals bij lactoseintoleratie, zijn de darmen niet in staat om bepaalde stoffen op te nemen waardoor er allerlei klachten zoals een opgeblazen gevoel en winderigheid zullen optreden. Omdat coeliakie een chronische darmaandoening is, kan enkel een glutenvrij dieet de klachten verhelpen.

Twijfel je of je glutenintolerant bent? Met de sneltest van Veroval kan je dit zelf eenvoudig testen.