mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Uurverandering: de overgang van zomer- naar winteruur

Minder daglicht

Doordat de dagen tijdens de wintermaanden korter lijken en het ‘s avonds vroeger donker is, nemen we veel minder natuurlijk daglicht op dan tijdens de zomermaanden. En de periode dat het dan licht is, bevinden we ons vaak binnenshuis of op het werk.

Toch is het opnemen van daglicht enorm belangrijk. Hoe meer daglicht, hoe minder melatonine ons lichaam aanmaakt. En laat dat nu net cruciaal zijn voor een goed bioritme!

Melatonine

Wanneer je lichaam minder daglicht opneemt, verhoogt de productie van melatonine. De afwezigheid van daglicht stuurt namelijk een signaal naar ons lichaam dat we ons moeten klaarmaken om te gaan slapen. In de winter maakt ons lichaam meer melatonine aan. Door deze overvloed aan melatonine kun je je in de winter dus ook overdag vermoeid voelen, je krijgt namelijk veel meer seintjes dat het slaaptijd is. Onze biologische klok raakt op die manier van slag.

Vitaminetekort

Naast een overvloed aan melatonine, zorgt minder daglicht ook voor een tekort aan vitamine D. Deze vitamine wordt in ons lichaam aangemaakt door natuurlijk daglicht. Hoe minder zon, hoe minder vitamine D. Vitamine D zorgt onder andere voor de nodige energie. Minder energie bovenop een grotere hoeveelheid melatonine = een recept voor vermoeidheid. Neem in de wintermaanden dus extra supplementen vitamine D als aanvulling.

Extra klachten

De uurverandering zorgt, door de donkere dagen, niet alleen tot meer vermoeidheid. Indirect kan deze ook voor extra klachten zorgen:

  • Geprikkelder zijn
  • Minder concentratie en productiviteit
  • Eetproblemen

Na de aanpassing aan het winteruur heeft ons lichaam tijd nodig om te herstellen. Onze biologische klok moet zich namelijk aanpassen aan de nieuwe omstandigheden. Lichttherapie kan voor sommige mensen helpen tegen het vermoeide gevoel.