mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Veilig barbecuen deze zomer: brandwonden voorkomen en genezen

Hoe veilig barbecuen?

Brandwonden kunnen de barbecuepret snel de das omdoen. Het komt erop aan om het risico zo klein mogelijk te maken. Dat doe je in de eerste plaats door je barbecue een veilig plaatsje te geven op een stevige ondergrond. Je kiest het best een windvrije plaats niet te dicht bij tafellakens of parasols. Zo vermijd je dat het vuur overslaat.

Ziezo, tijd om de barbecue aan te steken. Bij veilig barbecuen horen natuurlijk ook veilige aanmaaktips. Gebruik in de eerste plaats geen aanmaakmiddelen die een steekvlam kunnen veroorzaken - methanol, brandgel en petroleum laat je dus beter links liggen. Gebruik ook nooit extra brandstof op een brandende barbecue!

Geef de voorkeur aan aanmaakblokjes, die je bovenop de houtskool plaatst. Gebruik een lange lucifer om deze aan te maken en wacht vervolgens 20 minuten tot de barbecue klaar is voor gebruik.

Een ongeluk zit in een klein hoekje

Veilig barbecuen zit hem vaak in de kleine dingen. Vermijd om met meerdere mensen tegelijk de barbecue te bedienen. Je stelt het best een verantwoordelijke aan die een linnen schort en handschoenen draagt. Gebruik barbecuevleestangen om het vlees te ‘hanteren’ en prik niet in het vlees, dit geeft namelijk extra vlammen! Verplaats verder nooit een barbecue die nog warm is en begin pas op te ruimen als de barbecue helemaal is afgekoeld!

Middeltjes tegen brandwonden

Heeft er zich toch een ongelukje voorgedaan? Dat kan natuurlijk gebeuren, zelfs als je de nodige voorzorgen nam. Voorzie daarom altijd een emmer water of een brandblusser in de buurt.

Koel eventuele brandwonden met lauw leidingwater en gebruik vervolgens een gaaskompres om verzachtende zalf aan te brengen. Gebruik bij voorkeur de kompressen van Melolin: deze kleven namelijk niet in de wonde! Maak het kompres vast met een pleister of hydrofiele windel of zelfklevende fixatiezwachtel, en klaar is kees! Gebruik eventueel een ontsmettend product zoals Cedium-spray bij ergere wonden.