Verkoudheid bij baby's in de winter: welke maatregelen moet je nemen?De herfst- en wintermaanden gaan hand in hand met griepjes en verkoudheden. Iedereen kan natuurlijk een verkoudheid oplopen, maar baby’s in het bijzonder zijn hier heel vatbaar voor. Dit komt omdat hun afweersysteem nog niet optimaal werkt.

Meestal verloopt een verkoudheid bij een baby onschuldig en geneest dit vanzelf weer. En hoewel je er niet veel aan kunt doen dat een baby nu eenmaal meer verkouden is, kun je wel wat maatregelen nemen om het risico enigszins te beperken.

Kleed je kind op de kou

Omdat je baby minder weerstand heeft, is het belangrijk dat je je baby goed aankleedt als je in de winter buiten komt met je kleine schat. Neem als basisregel dat je je baby één laagje meer aandoet dan je zelf aan hebt. Het is ook beter om laagjes aan te doen, zo kunnen de onderste lagen zweet doorlaten en de bovenste lagen beschermen tegen de kou.

Ook het dragen van een mutsje in de winter is belangrijk om een verkoudheid bij je baby te beperken. Een baby verliest het grootste deel van zijn warmte namelijk via zijn hoofd.

Goede hygiëne

Virussen gaan over van persoon tot persoon. Zorg er dus in eerste instantie voor dat je zelf altijd goed je handen wast en houd altijd een desinfecterende gel bij de hand. Daarnaast is het goed om wegwerpzakdoekjes te gebruiken als je je neus snuit. Laat je baby verder zo min mogelijk in contact komen met mensen die al verkouden zijn.

Extra tip: probeer de handen van je baby ook altijd schoon te houden, net als het neusje. Op die manier beperk je het overdragen van een verkoudheid op je baby.

Goede temperatuur in huis

Hoewel het verleidelijk is om in de winter de temperatuur in de babykamer omhoog te zetten, is dit niet aan te raden (of nodig). Virussen verspreiden zich beter bij droge lucht, dus wanneer je de temperatuur in de babykamer omhoog zet, geef je virussen meer kans om toe te slaan.

Verzorging van je baby

Niet alleen een verkoudheid bij je baby ligt op de loer in de wintermaanden, ook het huidje van je baby kan snel uitdrogen. Zorg daarom voor extra verzorging in de vorm van een lotion voor de wangetjes en handen als je naar buiten gaat. En gebruik in bad een goede, verzorgende badolie. Zo droogt de huid minder uit. Wanneer je baby gevoelig is voor parfum, gebruik je best bijvoorbeeld mustela stelatopia badolie zonder parfum. Mustela heeft ook een nieuw gamma, zonder parfum, met roze etiket.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.