mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

3 dingen die je nog niet wist over zonneproducten

Slechts zes procent van de Belgen geeft aan regelmatig zonneproducten te gebruiken wanneer hij of zij in de zon komt, terwijl 93 procent bevestigt wel degelijk de gevaren te kennen van teveel zon. Daarnaast gebeurt het maar al te vaak dat mensen die wel zonneproducten gebruiken, toch verbranden doordat ze onvoldoende smeren of geen rekening houden met de houdbaarheid van de zonnecrème.

Hoog tijd dus om hier verandering in te brengen en enkele belangrijke zaken aan het licht te brengen!

Zonneproducten slechts beperkt houdbaar

Een groot aandeel van de mensen die zonnecrèmezonnemelk of zonneolie gebruikt, weet niet dat deze een houdbaarheidsdatum hebben. Veel vakantiegangers of zonliefhebbers gebruiken dus een tube of flacon die al enkele jaren in de kast staat.

Dit heeft echter gevolgen voor de kwaliteit van je zonneproduct. Warmte en lucht zorgen er namelijk voor dat de formule niet meer dezelfde is. Daarom gebruik je je zonneproduct beter op binnen twaalf maanden na opening. Lig je elke vakantiedag twee uur in de zon? Dan zou een tube van 200 milliliter na een week al helemaal leeg moeten zijn.

Zonneproducten met factor 50 zijn geen sunblocks

Veel zonliefhebbers geven aan geen zonneproducten met factor 50 te willen gebruiken omdat deze factor ervoor zorgt dat je niet meer bruint. Niets is minder waar. Geen enkele zonnebescherming houdt het volledige bruinproces tegen.

Een zonnecrème, zonnemelk of zonneolie met factor 50 is zelfs goed om je huid stapsgewijs aan de zon te laten wennen. Geef je je huid in één keer te veel zon, dan krijgen de pigmentcellen geen kans om melanine aan te maken en verbrand je net sneller.

Wanneer je het langzamer aan doet met een zonnebescherming, dan komt de melanineproductie progressief op gang, waardoor je veel mooier, egaler en gezonder bruint. Een traag opgebouwd kleurtje blijft bovendien veel langer zitten. Hoe hoger de factor, hoe progressiever de bruining.

Om te weten welke factor je het best gebruikt om je te beschermen tegen de zon, kijk je het best naar de tint van je huid en de volgende indicatie:

  • Huidtype 1: Deze mensen hebben een zeer licht huidtype, verbranden snel, maar worden niet bruin. Een zonneproduct met factor 30 wordt minimaal aangeraden. Mensen met huidtype 1 die last hebben van zonneallergie of een hypergevoelige huid, gebruiken best zonnecrème van Louis Widmer met factor 50 voor een optimale bescherming.

  • Huidtype 2: Mensen met huidtype 2 verbranden minder snel dan mensen met huidtype 1. De huid wordt zeer langzaam bruin. Behoor je tot huidtype 2? Gebruik dan minimaal een zonneproduct met factor 20. De gebruiksvriendelijke zonnespray van Avène is voor mensen met dit huidtype uitermate geschikt.

  • Huidtype 3: Deze mensen hebben een licht getinte huid, verbranden niet snel en worden snel bruin. Een zonneproduct met minimaal factor 15 is voldoende.

  • Huidtype 4: Onder deze categorie vallen mensen met een getinte huid, donker haar en donkere ogen. Mensen met huidtype 4 verbranden vrijwel nooit en worden snel en makkelijk bruin. Een product met factor 10 is voldoende, maar ten zeerste aangeraden!

Jonge kinderen smeer je best altijd in met een zonneproduct factor 50+. De jonge huid is namelijk nog zeer kwetsbaar en heeft dus extra bescherming nodig. De Bodysol zonnespray is eenvoudig aan te brengen en is bovendien waterresistent, dermatologisch getest en niet geparfumeerd. Ideaal dus voor een dagje uit!

Gaat je voorkeur uit naar een zonnecrème in plaats van een spray? Dan is de zonnemelk van Avène ook zeker en vast geschikt.

De factor op je zonneproduct klopt enkel als je genoeg smeert

Naast de juiste keuze van een zonneproduct, is het correct aanbrengen minstens even belangrijk. Spring dus niet te zuinig om met je zonnecrème, zonnemelk of zonneolie!

Om de bescherming te krijgen die het product aangeeft, moet je de emulsie vrij dik op de huid smeren. Zuinig smeren geeft een veel lagere beschermingsfactor dan op de verpakking vermeld staat waardoor je sneller verbrandt. Ook is het zeer streng aangeraden om de huid om de 2u opnieuw in te smeren. Ga je in het water of zweet je veel? Dan is het verstandig om nog vaker te smeren.

Ben je alsnog verbrand? Gebruik dan een goede aftersun om de huid zo snel mogelijk te herstellen en gehydrateerd te houden.

Ben je hevig verbrand en kan je huid geen aanraking meer verdragen? Dan is de aftersun spray van Bioderma een echte aanrader. Deze aftersun dien je enkel te gebruiken op de verbrande huid en hoef je niet meer in te smeren.