Maak komaf met winterdepressieHet winterseizoen wekt bij veel mensen neerslachtige gevoelens, prikkelbaarheid en futloosheid op. Daar zitten een gebrek aan zon en de koudere temperaturen voor iets tussen. De combinatie van die twee maakt dat onze winterklok overstuur raakt, wat in sommige gevallen ontaardt in een winterdepressie. Heb je geen zin in een neerslachtige winter en wil je graag weten hoe je winterdepressie aanpakt? Hieronder reiken we enkele tips aan.

De symptomen van winterdepressie

Een winterdepressie lijkt in zekere zin op een ‘gewone’ of niet-seizoensgebonden depressie, maar er zijn wel een paar verschillen. Een winterdepressie herken je aan de volgende kenmerken:

  • lusteloosheid, futloosheid en vermoeidheid

  • prikkelbaarheid

  • concentratieproblemen

  • gewichtstoename

Ook moeheid is een symptoom. Je kunt de slaap wel vatten, maar toch ben je nooit uitgerust. Verder hunkeren mensen met een winterdepressie naar zoetigheden.

Winterdepressie bestrijden

Komaf maken met winterdepressie? Volg dan de regel van drie:

Gun jezelf acht uur slaap

Als je kampt met een winterdepressie, zal je de neiging hebben om de hele dag te luieren of in bed te liggen. Geef hier niet aan toe! Streef een evenwichtig slaappatroon na en probeer ongeveer acht uur te slapen per nacht.

Eet genoeg vitaminen en mineralen

Vitaminen en mineralen zijn onontbeerlijk als je je lichaam fit en levendig wilt houden, en dat geldt nog eens dubbel en dik als je met een winterdepressie te maken hebt. Eet genoeg fruit en groenten en neem eventueel voedingssupplementen om je energieniveau op peil te houden, of als gezonde aanvulling bij het sporten.

Neem zonnevitaminen

De zon mag het dan misschien laten afweten, toch doe je er goed aan ze op te zoeken als de gelegenheid zich voordoet. Maak een wandeling of een uitstap als de zon zich laat zien en neem vitamine D om futloosheid tegen te gaan. Deze kan je bij de apotheek kopen als zuigtabletjes of drinkbare ampullen.

Overwinteren zonder zorgen

De winter is een gezellig seizoen. Leg jezelf dus in de watten door bijvoorbeeld een warm bad te nemen, te ontspannen met een boek of een heerlijk kopje thee te drinken. Genieten is de boodschap! Een extra steuntje in de rug nodig? Probeer Hyperiforce forte … Het geeft je een boost tijdens de kortere winterdagen.

 

 


Auteur Pieter NauwelaertsGeschreven door Pieter Nauwelaerts

Pieter is de oprichter van Apotheek Online en het eerste aanspreekpunt voor alle vragen met betrekking tot de webshop. Hij bezit een grote expertise over de aangeboden producten. Via deze weg geeft hij graag meer informatie over de verschillende aandoeningen en problemen en helpt hij waar hij kan met de juiste aanbevelingen.