Hoe zonneallergie behandelen?De zon is niet zo onschuldig als je misschien op het eerste gezicht zou denken. Meer nog, zo’n 1 op 10 Belgen krijgt bij een overmatige en onbeschermde blootstelling aan zonlicht last van zonneallergie. Dit is een allergische reactie van de huid in de vorm van gloeiende en gespannen huid, jeuk, bultjes, blaasjes en zwelling. Doorgaans ontstaan deze afwijkingen na 24 tot 48 uur, maar het kan ook langer duren. Bij de meeste mensen zijn de klachten beperkt en van korte duur, bij andere zijn de reacties ernstig en langdurig.

Ook na een zonnebanksessie of bij blootstelling aan andere lichtbronnen, kunnen klachten optreden!

Zelf zonneallergie behandelen

Meest lost een zonneallergie zichzelf op na iets meer dan een week. Dat betekent natuurlijk niet dat je de genezing geen handje kunt toesteken. Er zijn verschillende middeltjes waarop je kunt beroepen om de verschillende klachten te verhelpen. Zo is er bijvoorbeeld antihistamica tegen de jeuk, in de vorm van onder meer Zyrtec en Cetirizine, maar ook corticosteroïdencrèmes zoals bijvoorbeeld Cremicort kunnen in dit geval verlichting bieden. Extra voordeel van deze crèmes: ze gaan ook de zwelling tegen.

Calmiderm verlicht, hydrateert en herstelt de huid en bevat onder meer calendula, kamille, lavendel en menthol.

Zonne-allergie en lichtovergevoeligheid

Wist je al dat malaria-medicatie soelaas biedt bij zonneallergie en zonneovergevoeligheid? Deze middelen hebben intussen bewezen dat ze niet alleen nuttig zijn malaria-besmetting, maar ook bij verschillende huidaandoeningen en -klachten, zoals onder meer zonneallergie. Preventieve bescherming kan ook door middel van bijvoorbeeld de Oenibiol-capsules. Dit zijn voedingssupplementen op basis van betacaroteen die bijdragen tot de bescherming van de huidcellen.

Zonneallergie voorkomen

Wil je graag vermijden dat de klachten ooit (nog) optreden? Dan zijn er verschillende preventiemaatregelen die je kunt uitproberen. Lichtgewenning is misschien wel de belangrijkste. Daarbij bouw je weerstand op door je geleidelijk aan de zon bloot te stellen, eerst voor een paar minuten, later voor langere intervallen. Let op: de UV-stralen van zon zijn dan op hun sterkst tussen 11u en 15u. Deze uren zijn dus te vermijden aan het begin van je gewenning!

Verder doe je er goed aan om beschermende kleding te dragen. Kies voor luchtige lange broeken en shirts met lange mouwen. Als je extra gevoelig bent aan de zon, is ook een pet raadzaam.

Gebruik ten slotte zonnebrandmiddel met een hoge beschermingsfactor. Let op dat je een middel kiest dat beschermt tegen UVA én UVB.

 


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.