Voedingssupplementen met bètacaroteen
Wanneer je last hebt van zonneallergie, kan je bij de apotheek verschillende voedingssupplementen verkrijgen om je zonneallergie te voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan Acti-Sun Forte en Heliocare.
Deze supplementen bevatten over het algemeen een samenstelling van bètacaroteen, selenium en probiotica, en zijn samengesteld om de weerstand van je huid te verhogen.
Belangrijk is wel om ongeveer een maand voor de eerste blootstelling aan de zon, te starten met de supplementen en deze de hele zomer lang door te nemen.
Alleen op deze manier zullen ze je voldoende kunnen beschermen.
Lichttherapie om zonneallergie te voorkomen
Naargelang de ernst van je zonneallergie, kan je er ook voor kiezen om lichttherapie te ondergaan. Hierbij wordt je ieder voorjaar enkele keren per week blootgesteld aan kunstmatig zonlicht.
Afhankelijk van je type zonneallergie en welke therapie je nodig hebt (UVA of UVB), zal je voorafgaand aan de behandeling ook nog medicijnen moeten innemen.
Zonnecrème met een hoge beschermingsfactor
Een andere mogelijke oplossing om een zonneallergie te voorkomen, is het gebruik van een zonnecrème met hoge beschermingsfactor.
Het spreekt natuurlijk voor zich dat je je ook moet beschermen tegen de zon wanneer je niet allergisch bent, maar bij een allergie aan UVB-stralen kan zonnebrandcrème steeds soelaas bieden.
De samenstelling van zonnecrème weert namelijk dit type zonnestralen, waardoor de kans op jeuk, een rode huid en bultjes aanzienlijk afneemt.
Vermijd bepaalde middelen
In sommige gevallen kan je ook last hebben van een secundaire of indirecte zonneallergie.
Dit wil zeggen dat je niet meteen allergisch bent aan de UV-stralen zelf, maar je mogelijks bepaalde synthetische middelen gebruikt die in combinatie met UV-stralen, een allergische reactie teweegbrengen.
Hieronder een korte opsomming van middelen die dit mogelijk in de hand kunnen werken:
- pijnstillers
- antibacteriële geneesmiddelen (antibiotica)
- anti jeuk-medicijnen (antipruriginosa)
- allergie-medicijnen (antihistaminica)
- plastabletten (diuretica)
- bepaalde kruiden (peterselie, dille, Sint-Janskruid e.a.)
- bepaalde grondstoffen van make-up
- bepaalde grondstoffen van huidreinigingsproducten
- bepaalde grondstoffen van huidverzorgingsproducten
Heb je na het volgen van deze tips nog steeds last van je zonneallergie? Dan raden we je aan om even bij de huisarts langs te gaan!