mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Zwangerschapsdiabetes: welke maatregelen kun je nemen?

Ontstaan van zwangerschapsdiabetes

Wanneer een vrouw zwanger is, neemt de insulinegevoeligheid af. Dat is belangrijk voor het ongeboren kind, maar heeft als gevolg dat de bloedsuikerspiegel van de vrouw omhoog gaat.

Wanneer onze bloedsuikerspiegel omhoog gaat, maakt ons lichaam in ‘normale’ toestand insuline aan om deze weer te doen dalen.

Bij een zwangere vrouw kan het echter gebeuren dat het lichaam moeite heeft om genoeg insuline aan te maken om de bloedsuikerspiegel onder controle te houden. In dat geval ontstaat er zwangerschapsdiabetes.

Risico’s van zwangerschapsdiabetes

Hoewel zwangerschapsdiabetes na de zwangerschap vaak weer verdwijnt, kan het tijdens de zwangerschap de volgende risico’s opleveren:

  • Door een teveel aan glucose, wat ook de baby bereikt, kan de baby een groter geboortegewicht hebben. Dit kan risico’s opleveren tijdens de bevalling of tot een vroeggeboorte leiden.
  • Indien een vrouw zwangerschapsdiabetes heeft, krijgt de ongeboren baby gedurende de zwangerschap te veel glucose. Het lichaampje zal hiervoor extra insuline aanmaken om de bloedsuikerspiegel op peil te houden. Na de zwangerschap neemt de glucosetoevoer naar de baby af, maar het lichaampje blijft vaak nog veel insuline aanmaken. Dat kan leiden tot een te lage bloedsuikerspiegel bij de baby oftewel hypoglycemie.
  • Langzamere rijping van de longen.

Daarnaast hebben vrouwen met zwangerschapsdiabetes, en vooral wanneer deze onbehandeld blijft, een verhoogd risico om op latere leeftijd diabetes te ontwikkelen.

Wat te doen?

Zwangerschapsdiabetes vereist dezelfde maatregelen als de behandeling van diabetes type 2. Het belangrijkste hierbij is ervoor zorgen dat de bloedsuikerspiegel binnen de grenzen blijft. Het is ook aan te bevelen deze maatregelen in acht te nemen als je geen zwangerschapsdiabetes hebt teneinde het risico op diabetes te verkleinen.

Gezonde voeding

Een gezond voedingspatroon is de belangrijkste maatregel wanneer je met zwangerschapsdiabetes kampt: (snelle suikers moeten worden vermeden)

  • Snelle suikers moeten vermeden worden. Eet dus geen snoep, koek, taart, chocolade enzovoort.
  • Eet veel fruit, groenten, vis en volkorenproducten.
  • Probeer verzadigde dierlijke vetten zoveel mogelijk te voorkomen.
  • Verspreid je maaltijden goed over de dag. Nuttig meer kleinere maaltijden in plaats van een aantal grote.

Krijg je niet genoeg vitamine en mineralen binnen, omdat je bijvoorbeeld vaak misselijk bent tijdens de zwangerschap? Vul je voedingspatroon dan aan met de nodige supplementen.

Beweging

Ook bewegen zorgt ervoor dat je bloedsuikerspiegel op peil blijft, het verhoogt namelijk de opname van suiker en verbetert de insulinegevoeligheid.

En hoewel je mobiliteit tijdens een zwangerschap minder wordt, hoef je bewegen niet uit te sluiten. Een kleine wandeling per dag is al voldoende om fitter te blijven.

Insuline

Bij sommige vrouwen met zwangerschapsdiabetes volstaat het niet om alleen het voeding- en bewegingspatroon aan te passen. In dat geval zal er, in overleg met een arts, voor gekozen worden om gedurende de zwangerschap extra insuline in te spuiten.