mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Somber tijdens de zomer? Zeg jouw zomerdepressie vaarwel!

Mogelijke oorzaken van een zomerdepressie

Zomerstress

Eén van de mogelijke oorzaken van een zomerdepressie, is zomerstress. Tijdens de zomermaanden wordt immers verwacht dat iedereen geniet en gelukkig is.

Helaas is dit niet altijd voor iedereen vanzelfsprekend, wat maakt dat sommige mensen sombere en negatieve gevoelens ervaren.

Verveling

Een andere oorzaak van een zomerdepressie, is verveling.

Wanneer je tijdens de zomermaanden enkele weken vakantie neemt, zal je de eerste dagen ongetwijfeld genieten van niets te doen en uit te slapen. Echter kan dit na een tijd het gevoel teweegbrengen dat je niet meer weet hoe je je tijd moet verdrijven.

Daarnaast geeft vakantie aan sommige mensen een gevoel van doelloosheid. Wanneer je naar school of naar je werk gaat, draag je je steentje bij aan de maatschappij en geldt er een zekere structuur. Deze structuur en zingeving valt weg tijdens je vakantieperiode.

Signalen waaraan je een zomerdepressie herkent

Mensen die aan een zomerdepressie lijden, vertonen vaak dezelfde kenmerken als mensen met andere seizoensgebonden depressie.

Hieronder een aantal symptomen op een rij:

Deze symptomen komen door een tekort aan serotonine. Serotonine is een gelukshormoon dat ervoor zorgt dat je je opgewekt en energiek voelt. Mensen die een depressie hebben, hebben te weinig serotonine in hun lichaam, waardoor deze gelukzalige gevoelens wegvallen.

Tips om je zomerdepressie tegen te gaan

Gelukkig bestaan er verschillende, eenvoudige oplossingen om sombere gedachten tegen te gaan.

Zo zorgt de inname van vitamine D voor het herstel van je serotoninegehalte, wat maakt dat klachten zoals somberheid en angstigheid stilaan opnieuw zullen afnemen.

Ook de werking van vitamine B heeft een positief effect op het humeur. De tabletten van Zaffranax met saffraanextract bevatten vitamines b1, b3, b6, b8 en b12 helpen een gezonde psychologische functie in stand te houden.

Ten slotte kan je een kruidenthee of anti-stresstabletten uitproberen om je stressniveau te verlagen. De passiebloem-melisse thee van Biolys en de D-stress tabletten van Apotex zijn echte aanraders!

Blijven je sombere gevoelens alsnog aanslepen? Ga dan langs bij je huisarts voor een aangepast advies.