mail
Advies nodig? ma - vr 9:00 - 18:00
shipping
Gratis levering in afhaalpunt vanaf 40€ of bij u vanaf 49€
check
Erkende apotheek
time
Snelle levering

Last van zonneallergie? Met deze tips kan je alsnog genieten van de zomer!

Wat is een zonneallergie

Zonneallergie of zonnebrand? De lijn tussen deze twee is soms vaag omdat de symptomen erg op elkaar lijken. Toch is er wel degelijk een verschil. Bij een zonneallergie reageert je immuunsysteem extreem op een ‘normale’ blootstelling aan zonlicht of andere lichtbronnen, zoals bijvoorbeeld een zonnebank of gloeilampen, en daarom wordt de aandoening ook wel lichtgevoeligheid genoemd. De meest voorkomende vorm is ‘Polymorfe Licht Eruptie’ of PMLE.

Zonnebrand treedt pas op wanneer de blootstelling aan UV-stralen teveel wordt. De beschermende stof melanine die je in je huid hebt, is dan niet meer voldoende om je te beschermen tegen overmatige blootstelling.

De symptomen van een zonneallergie

De meest kenmerkende symptomen van een zonneallergie zijn:

  • Jeukende, rode uitslag op de (aan licht blootgestelde) delen van de huid;
  • De huid is rood, warm en voelt gespannen aan;
  • Soms worden ook blaasjes, zwelling en schilfering geconstateerd.

Let op: De huidreacties kunnen ook voorkomen op delen van de huid die niet aan licht blootgesteld zijn geweest.

Hoe een zonneallergie voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen! Er zijn een aantal zaken die je kunt doen om een zonneallergie te voorkomen. Zo kun je al in maart-april beginnen met lichtgewenning. Begin dan al met wat zonnebaden af en toe en bouw dit langzaam op.

Blijf in het hoogseizoen tussen 11u en 15u uit de zon, draag luchtige kleding als bescherming en smeer altijd een sunblock. De Vichy Cap 50+, bijvoorbeeld, is een sunblock voor mensen met een lichte huid die een hoge bescherming zoeken.

Daarnaast kun je ook voedingssupplementen nemen, zodat je huid ook van binnenuit beschermd wordt. De Solenium Intense capsules kan je nemen in combinatie met je sunblock.

Zonneallergie behandelen

Ben je helaas niet kunnen ontsnappen aan een zonneallergie? Normaal vindt een spontane genezing plaats na 7 tot 10 dagen, mits je de zon vermijdt. Uiteraard zijn er middelen om de klachten te verlichten. Zo is Bepanthen een goede anti-jeukcrème zonder cortisone en verlicht deze de roodheid van de geïrriteerde huid.

Lees hier extra informatie over de behandeling tegen zonneallergie.