5 tips om komaf te maken met brandend maagzuurWanneer we eten of drinken, gaat het voedsel via onze slokdarm naar de maag. In de maag wordt het voedsel, met behulp van maagzuur, verteerd. Op het moment dat voedsel onze maag bereikt sluit een spiertje, de zogeheten sfincter, de maag af zodat er geen voedsel en maagzuur terug in de slokdarm kan vloeien.

In sommige gevallen echter, sluit het spiertje niet goed af.

Voedsel met maagzuur kan dan terug de slokdarm in. Omdat maagzuur een agressief zuur is en onze slokdarm, in tegenstelling tot onze maag, hier niet tegen beschermd is, zorgt dit voor een branderig gevoel achter het borstbeen. Dat branderig gevoel wordt ook wel brandend maagzuur genoemd.

Waarom de sfincter niet afsluit

Er zijn verschillende oorzaken voor het niet goed functioneren van de sfincter:

 • Wanneer er een te grote druk op de buik ligt, kan de spier problemen ondervinden. Vrouwen die zwanger zijn of mensen met overgewicht rond de buikstreek, zullen daarom meer last van brandend maagzuur hebben.

 • Bepaalde voedingsmiddelen kunnen zorgen dat je meer last hebt van brandend maagzuur. Denk hierbij aan sinaasappelsap, pittig of vettig eten, alcohol en koolzuurhoudende dranken.

 • Te veel eten in één keer. De maag zit dan vol waardoor de sfincter openstaat om lucht uit de maag te laten.

 • Mensen die last hebben van constipatie kunnen ook vaker last hebben van brandend maagzuur. Om constipatie tegen te gaan, is het belangrijk dat je genoeg vezels eet en water drinkt.

 • Roken kan ook aangewezen worden als oorzaak voor brandend maagzuur.

 • Een scheurtje in je middenrif kan zorgen dat voedsel terug de slokdarm in kan. Bij een scheurtje in je middenrif, komt je maag namelijk hoger te liggen.

Brandend maagzuur tegengaan

Indien je aanhoudend last hebt van brandend maagzuur, je moet overgeven, je ontlasting zwart is of je plots erge last krijgt van pijn achter je borstbeen, is het verstandig naar je huisarts te gaan.

Over het algemeen is er echter geen reden om naar de huisarts te gaan en kun je met volgende tips brandend maagzuur goed tegengaan:

 • Eet niet te veel in één keer. Kleinere porties  zijn beter door je maag te verwerken en zorgen dat je maag niet overvol zit, waardoor de sfincter goed kan sluiten.

 • Zorg dat je eten goed kan zakken. Meteen gaan liggen of slapen na een maaltijd is dus geen goed idee. Nuttig je laatste maaltijd altijd een paar uur voor het slapengaan.

 • Probeer te stoppen met roken. Deze tips kunnen je daarbij helpen.

 • Indien je overgewicht hebt rond de buikstreek, is het aan te raden die kilo’s kwijt te raken.

 • Let op de voedingsmiddelen die je nuttigt. Heb je ondervonden dat je van sinaasappelsap vaak brandend maagzuur krijgt, probeer dit dan zoveel mogelijk te vermijden.


Auteur Ellen De SmetGeschreven door Ellen De Smet

Ellen is apotheker van dienst bij Apotheek-Online. Met een grote kennis van geneesmiddelen en parafarmacie staat Ellen klanten en bezoekers van de website bij met raad en daad. Via artikels op deze blog deelt zij ook graag pro-actief haar advies aan alle bezoekers van Apotheek-Online.